Kermit op vakantie naar BelgiŽ

December 2007

Kermit is er weer op uit geweest, samen met de familie. Dit keer als reisdoel het land van onze zuiderburen. Het eerste uitstapje was naar Brussel de hoofdstad van het toen nog stuurloze BelgiŽ. Of het aan Kermit heeft gelegen weet niemand maar toen hij uit Brussel vertrok werd bekent gemaakt dat de Belgen eindelijk een interim regering zal vormen. Kermit is ook op bezoek geweest bij de kerstman in de grotten van Valkenburg, maar ook even bij de ijsbeer en flamingo's in de State of Happiness nabij  Lut en Lommel.

(C) Copyright www.weegink.nl

Goeie Moggel, lekker makkelijk transploft in een mand.
Wel onder een dekentje want het vriest dat het kwaakt.
De ruiten van de auto waren dichtgevroren maar met twee krabbers moet het lukken.
Het Atomium in Brussel

Het Atomium is een monument in het Heizelpark in Brussel. Het betreft een stalen constructie die bestaat uit negen bollen met elk een diameter van 18 meter, die samen de kubisch ruimtelijk gecentreerde kristalstructuur van ijzer uitbeelden, 165 miljard maal vergroot. Het gebouw, dat ontworpen is door architect Andrť Waterkeyn, is bekleed met roestvrij staal (oorspronkelijk aluminium). De aluminium constructie woog destijds in lege staat 2500 ton. De bovenste bol van het Atomium werd naar zijn ontwerper Andrť Waterkeyn genoemd na diens dood in 2005.

Het Atomium staat voor de Wereldtentoonstelling in Brussel in 1958, de zogenaamde Expo '58, als symbool voor het metaal ďstaalď dat sterk in ontwikkeling was, en een belangrijke rol speelde in de optimistische kijk op ontwikkeling in de jaren vijftig. Gek genoeg werd er bij de bouw besloten dat de bollen niet van staal, maar van aluminium gemaakt moesten worden. Dit materiaal was ook een materiaal in opkomst. Het heeft echter niet de kubisch ruimtelijk gecentreerde, maar de kubisch vlakgecentreerde structuur. Het is niet precies bekend waarom dit besluit genomen werd, maar het zal ermee te maken gehad hebben dat aluminium op dat ogenblik aanmerkelijk beter bestand was tegen corrosie dan staal. Het gebouw zou volgens plan niet langer dan zes maanden blijven staan. Aan het eind van de wereldtentoonstelling werd echter besloten om het gebouw, dat enorm populair en bekend was geworden, toch maar te laten staan.

De totale hoogte van het monument, de diagonaal van de kubus, is 102,705 meter. Het grondvlak is een zeshoek met een diagonaal van 94,75 meter. De negen bollen, die een diameter van 18 meter hebben, bestaan elk uit 48 driehoekige platen van 2 mm dik. Voor de restauratie waren er 720 platen per bol. De bollen zijn met elkaar verbonden door middel van roltrappen. De drie buitenste hoge bollen hebben geen verticale dragers en zijn om veiligheidsredenen gesloten voor publiek. In de bovenste bol is een restaurant gevestigd en heeft men een panoramisch uitzicht over de stad, en in de andere bollen zijn verschillende tentoonstellingen.

Vanaf maart 2004 is begonnen met een twee jaar durende opknapbeurt van het monument. Daarbij wordt onder meer de aluminium bekleding vervangen door een speciaal type roestvast staal (inox). Daarom werd het Atomium afgesloten voor het grote publiek van oktober 2004 tot januari 2006. Saillant detail is overigens dat dit type staal zowel in de kubisch ruimtelijk gecentreerde als de kubisch vlakgecentreerde variant voorkomt.

Op woensdag 21 december 2005 werd de buitenverlichting van het Atomium getest. Oorspronkelijk was het Atomium ook verlicht, maar de lampjes lieten het al snel afweten. Nu zouden ze 150 jaar meegaan. Op zaterdag 18 februari 2006 werd het Atomium officieel heropend. Ter gelegenheid van de heropening is een munt van 2 euro met het jaartal 2006 uitgegeven.

www.wikipedia.nl

 

Zooooo groot...
...en zoooo mooi.
Een beste schaduw van het Atomium
Wat een mooi uitzicht.
Een overzicht van Brussels Expo

Brussels Expo of de expositiehallen van Brussel of Paleizen van de Heizel zijn de belangrijkste exporuimte in Brussel. De hallen worden gebruikt voor de grootste nationale en internationale exposities in BelgiŽ.

De Expo telt 12 grote hallen, en enkele andere tentoonstellingsruimtes, daarnaast telt de Expo ook 12 conferentiezalen. De grootste conferentieruimte, Auditorium 2000, biedt bijna 2000 zitplaatsen. De parkeerruimtes bieden plaats voor 12.000 auto's, en zijn makkelijk bereikbaar vanaf de Brusselse Ring.

Enkele bekenden grote evenementen die jaarlijks of om de paar jaar in de hallen worden georganiseerd zijn het landbouwsalon Agribex, het Autosalon en Batibouw.

 Geschiedenis

De bouw van de hallen begon in 1935, toen vijf zalen gebouwd werden voor Expo 1935, een Brusselse expo. Het sierstuk was Hal 5, bekend als "Grand Palais" of "Eeuwfeestpaleis", en is nog steeds in gebruik. Een jaar later begon men met het organiseren van tentoonstellingen, handelsbeurzen, congressen en andere evenementen. Op het eind van de jaren 40 werd Hal 4 toegevoegd, tegen 1957 ook Hallen 7, 8, 9 en de Patio. In 1958 werden voor de wereldtentoonstelling Expo '58 verschillende gebouwen toegevoegd, en vlakbij werd ook het Atomium gebouwd. In 1977 werd Hal 11 gebouwd, in 1989 Hal 12 en in 1993 het Auditorium

www.wikipedia.nl

 

Lekker glijden over de leuningen...
...
...of de diepte in via de roltrap.
Een bijzonder bouwwerk.
Gelukkig daar zijn mijn reisgenoten weer.
Als je in Brussel bent dan moet je natuurlijk Manneke Pis ook gezien hebben. Maar waar staat hij. Gelukkig was er een kaart van Brussel in de buurt.
Gevonden...
Hij is maar zo klein.
Manneken-Pis is een standbeeldje in het centrum van Brussel en stelt een plassend jongetje voor. Het 58 cm grote ventje op een sokkel is geplaatst op de hoek van de Stoofstraat (rue de l'Etuve) en de Eikstraat, niet ver van de Grote Markt. Het betreft een bronzen beeldje dat HiŽronymus Duquesnoy in 1619 in opdracht van het stadsbestuur heeft gemaakt als versiering van een publieke fontein waarbij het lijkt alsof het jongetje urineert. Bij speciale gelegenheden plast hij bier of wijn in plaats van water.

Het huidige beeldje is een afgietsel van het eerste, dat in 1817 werd vernield.

Manneken-Pis is wereldberoemd vanwege zijn guitige uiterlijk en de legenden die om zijn persoon werden geweven. De bekendste legende verhaalt over een jongetje dat de stad gered had door vlammen of een brandend lont te blussen door erop te plassen.

Ook zijn uitgebreide garderobe van meer dan 700 kostuums is wereldwijd bekend. Zijn eerste tenue werd op 1 mei 1698 geschonken door de gouverneur van de Oostenrijkse Nederlanden, Maximiliaan II Emanuel van Beieren, ter gelegenheid van de feestelijkheden van een van de gilden van Brussel. Nog steeds wordt elke gelegenheid aangegrepen om aan het Manneken een nieuw kostuumpje te schenken. Deze zijn zo gemaakt dat het ventje nog wel zijn dagelijkse arbeid kan blijven uitoefenen. De kleding van het Manneken wordt zorgvuldig bijgehouden in het museum van de stad op de Grote Markt. Zijn jaslengte is 25 cm, zijn broeklengte 26 cm. Zijn garderobe telt onder andere een Elvis Presley-kostuumpje, voetbaltenues, een Mickey Mouse-outfit, en vele andere. Het Manneken heeft nu (2006) al 30 jaar een officiŽle aankleder, de rasechte Brusselaar Jacques Stroobants. Zijn vrouw maakte zo'n tweehonderd kostuums voor Manneken Pis.

Het beeldje werd reeds meerdere malen van zijn voetstuk gehaald door vandalen en grappenmakers. Zo bijvoorbeeld op 26 juni 1817, toen in een krant volgend gedichtje tot troost van de verbijsterde Brusselaars werd gepubliceerd:

Ey lieve meisjes! Staakt geschrei
Al koomt gy door dees dievery
een zoeten troost te missen;
hij zal met nerstig onderzoek
nog wel eens koomen uit den hoek
om zonder schroom te pissen.

De twist tussen Brussel en Geraardsbergen (zie Manneken Pis van Geraardsbergen), die draait om de vraag wie nu het oudste beeldje van deze identieke tweeling zou bezitten, raakt waarschijnlijk nooit beslecht.

In 1985 heeft Manneken-Pis een "zusje" gekregen, Jeanneke Pis. Dit is een recent initiatief van de lokale horeca zonder historische basis.

In het Frans-Vlaamse dorp Broksele staat ook een beeld van Manneken Pis. Het is door de stad Brussel aan het kleine dorp geschonken, vanwege de gelijke etymologie van de twee plaatsnamen (beide van "Broeksele", oftewel "vestiging in het moeras").

www.wikipedia.nl

En hij pieste door......
Op bezoek bij de Santa, tijdens de kerstmarkt in de Gemeentegrot van Valkenburg.
De kerstman komt van de Noordpool en daar leven ijsberen, in de State of Happiness was geen kerstman wel een ijsbeer...
... ik kon er skieŽn...
... in een klein winter wonderland.
Even poseren voor een vakantie kaartje.
Maar er liepen ook een paar vreemde vogels...
Het bleken flamingo's te zijn...
... en gelukkig eten die veel garnalen en geen kikkers.
Gelukkig kon ik ook nog even op de draaimolen.
Prettige Kerstdagen en een gelukkig en gezond 2008
 
The making off Kermit in BelgiŽ (foto's A.C. Weegink)
De kikker op de stoeprand en proberen de achtergrond ook goed in beeld te krijgen.
De armen en benen van Kermit zijn in allerlei vormen te buigen...
...en zo ook makkelijk om een hek oid. te klemmen.

(C) Copyright www.weegink.nl