Grip 1 bij schuurbrand in Geerdijk

Zaterdag 23 oktober 2010

Aan de Noorderweg net buiten Geerdijk is zaterdagmiddag een schuur volledig afgebrand. Ook verschillende auto's die naast en in de schuur stonden, zijn uitgebrand. Tijdens de brand hebben zich meerdere explosies voorgedaan als gevolg van aanwezige gasflessen. Er hebben zich echter geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Om 13.50 uur kreeg de brandweer een melding van een brand in een woonhuis. Later bleek het om een schuur te gaan. Korpsen uit Den Ham/Vroomshoop en Vriezenveen rukten uit om het vuur te blussen, ook een adviseur gevaarlijke stoffen was ter plaatse.

Bij de brand is mogelijk asbest vrijgekomen. Dit materiaal heeft zich zeer lokaal verspreid en wordt door de gemeente Twenterand nader onderzocht en zo nodig verwijderd. Het mogelijke verspreidingsgebied is door de gemeente afgezet.

Als gevolg van de enorme rookontwikkeling - de rook was in omliggende plaatsen te zien - heeft het treinverkeer tussen Vriezenveen en MariŽnberg tot vier uur stilgelegen.

Eťn persoon, vermoedelijk de eigenaar van de schuur, is aangehouden door de politie. Hij wilde niet weggaan toen de brandweer en de politie arriveerden.
De brandweer verwacht nog enkele uren bezig te zijn met nablussen. De Politie Twente voert een onderzoek uit naar de mogelijke oorzaak van de brand.

(TC Tubantia)

(C) Copyright Patrick J.C. Weegink

Het water werd 200 meter verderop uit het kanaal gehaald.
De eigenaar is door de politie aangehouden.
De paarden hebben geen last van de brand ondervonden.
Omdat niet duidelijk was of er nog meer gasflessen waren heeft de brandweer de brand van grote afstand geblust met 2 waterkanonnen.
Er zijn ook (olie)vaten met vloeistof ontploft, een deksel is ver weg gevlogen.
Een meetploeg gaat de schadelijke stoffen in de rook opnemen.
De Bevelvoerder en ...
...de Adviseur Gevaarlijke Stoffen kijken toe en geven aanwijzingen.
De uitkomsten worden bekeken. Omdat de rookpluim het buitengebied in trok hebben weinig mensen er last van gehad.
Het treinverkeer heeft stil gelegen ivm de rookontwikkeling en omdat er een slang over de rails lag.

(C) Copyright Patrick J.C. Weegink