Grote oefening in verdiept spoor in Almelo

Zaterdag 11 september 2010

De brandweer en geneeskundige hulpdiensten hielden zaterdagochtend in samenwerking met ProRail en Regio Twente een calamiteiten- oefening in de tunnelbak van het spoortracé Almelo Verdiept. Doel is het beoefenen van procedures en het testen van getroffen voorzieningen om in het geval van een daadwerkelijk ongeval effectief te kunnen optreden. Daarnaast vormt de oefening voor hulpverleningsdiensten een kennismaking met de tunnelbak. 

Almelo Verdiept maakt deel uit van het hoofdspoorwegennet waarvan ProRail de beheerder is. Op dit tracé vinden vervoersbewegingen met zowel passagiers als goederen plaats. De hulpverleningsdiensten willen daarom voorbereid zijn op ongevallen waarvan de effecten verder reiken dan het spoor alleen. De oefening is op deze dag gepland omdat er vanwege werkzaamheden aan het spoor geen treinverkeer plaatsvindt. Tijdens de oefening werd er gebruik gemaakt van Lotus slachtoffers. Die hun rol zeer goed speelde. De oefening trok veel kijkers.

 Hieronder een fotoverslag van Alwin Winkel www.112twente.nl.

Zie ook www.geleraaf.nl

 (C) Copyright Patrick J.C. Weegink

Bij een oefening lopen ook waarnemers (blauw hesje/helm) en veiligheidsmensen (geel hesje/helm) oefenleidng (rood hesje/helm)
Nummer 1 en 2 van de brandweer gaan op onderzoek.
Twee ambulances zijn ter plaatse...
...en bij een inzet van meerde ambulkances heeft de eerste de leiding over het incident en is te herkennen aan een groen hesje.
Er komt rook uit de bak...
...waar rook is, is...
...vuur...
...in dit geval een rookmachine. en de brandweer gaat op onderzoek.
De officier van dienst krijgt door dat er brand is en dat er meerder gewonden zijn.
 
Omdat er een grootaantal gewonden is hebben en de ambulancemedewerkers assistentie gekregen het Mobiel Medisch Team (MMT)
De eerste slachtoffers komen uit de bak...
...en worden opgevangen...
...in het gewonden nest van het SIGMA-team.

Een Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie (SIGMA) is een groep vrijwillige hulpverleners die ingezet kan worden wanneer de reguliere (spoedeisende) medische hulpverlening voor bijvoorbeeld een ramp of groot ongeval niet toereikend is. Een SIGMA-team is onderdeel van een Geneeskundige Combinatie en opereert onder de verantwoordelijkheid van de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR).

Brandwonden moeten zo snel mogelijk gekoeld worden.
Wervelplanken gaan de bak in om de zwaargewonden stabiel te kunnen vervoeren.
De Officier van dienst-geneeskundig (OVDG) lijkt alles onder controle te hebben...
...is de waarnemer het er mee eens???
Slachtoffer zonder begeleiding...
...maar ze worden wel geholpen.
Een slechtziende man bekijkt zijn slachtoffer status.
Nog meer slachtoffers.
Twee slachtoffers met rugletsel...
...worden op de wervelplank...
...geschoven/gekanteld...
...
...en vastgezet met de daarvoor bestemde klittenband-banden.
ProRail is mede organisator van de oefening en ook voor hen is het een zinvolle oefening.
Omdat er langs de gehele tunnelbak een brandblusleiding ligt is deze ook op druk gezet tijdens de oefening. Het water voor een blussing zal tijdens een calamiteit uit de Almelose Aa worden gehaald.

 


(C) Copyright Patrick J.C. Weegink