Cafébrand Vriezenveen

Vrijdag 30 december 2011

Café Het Wapen van Vriezenveen aan het Westeinde in Vriezenveen is vannacht volledig afgebrand. Ook de woning boven het café is in vlammen opgegaan.

De naastliggende panden waar onder de Wereldwinkel heeft de brandweer kunnen behouden. Iedereen kon op tijd het pand verlaten. De brandweer gaf rond half vijf het sein brand meester. Over de oorzaak van de brand is nog niks bekend. Bij de brand zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. De bluswerkzaamheden werd door tientallen mensen gevolgd.

Eigenaar van Het Wapen van Vriezenveen is Jan Jacob Kip. Vanuit het etablissement werden de afgelopen jaren tal van activiteiten ondernomen. Ook was Kip betrokken bij de organisatie van evenementen zoals het Randrockfestival dat voor de deur van zijn café werd gehouden. Recent stond nog een winterfair op het programma op het terras van Het Wapen van Vriezenveen.

Café Het Wapen van Vriezenveen was ook een plek voor verschillende verenigingen. Zo speelden een dartsvereniging en een biljartvereniging hun wedstrijden.

Het café werd in 1905 gebouwd, wat dus wil zeggen dat het al een eeuw lang bij het dorp Vriezenveen hoort. In die tijd was het een bondscafé, die had je door heel Nederland. Daaraan konden handelsreizigers destijds zien dat het een goed café betrof. Later is het veranderd in Het Wapen van....In dit geval dus Het Wapen van Vriezenveen. Het originele cafépand was een stuk kleiner dan tegenwoordig. Als je in de kroeg keek, was de oude scheiding uit die tijd nog goed te zien. De voorgevel werd nooit veranderd en was dus het oudste gedeelte van het pand. Een aantal jaren geleden werd het pand flink verbouwd, wat destijds de woonkamer was is nu al jaren het vertrouwde dartgedeelte.

Bron:TC Tubantia

(C) Copyright Jeffrey Kastermans


(C) Copyright Jeffrey Kastermans