Caravanbrand Oosteres/Gravenallee

Zaterdag 16 juli 2011

Zaterdagmorgen rond 04.30 uur is een brandweerman wakker geworden van een knal. Hij ruikt een brandlucht en gaat op onderzoek uit. Bij de overburen blijkt een caravan in brand te staan. Hij waarschuwt zijn vrouw om met 112 te bellen en zelf gaat hij naar de post om even later samen met zijn collega's de brand te gaan bestrijden.

De caravan en de naast gelegen schuurtjes zijn in vlammen op gegaan. In de schuurtjes stonden naast de fietsen ook een motor. Bij de brand zijn een aantal ontploffingen geweest van onder andere een gasfles. Door de brand en de ontploffingen zijn er in de directe omgeving asbest verdachte deeltjes gevonden en is een deel van de buurt afgezet door de adviseur gevaarlijke stoffen van de brandweer. Om het incident goed te laten verlopen is er in de loop van de ochtend (rond 07.00 uur) opgeschaald naar GRIP 1. Alle benodigde hulpdiensten worden dan ingeschakeld waaronder de gemeente.

(C) Copyright Patrick J.C. Weegink

Achter de woning is een grote vuurzee.
Aan de zijkant is goed te zien dat er veel in brand staat.
In eerste instantie blust de brandweer met twee hogedrukstralen...
...maar als de waterwinning op orde is gaan ze over op 3 stalen lage druk.
De caravan en de schuurtjes zijn niet meer te redden en omdat dat alles vrij staat van de woning en er is geen gevaar voor overslag.
 
Twee foto's van één en dezelfde gas fles. Links is een bolling te zien en rechts kun je zien dat deze fles "gesprongen" is.
Nablussen....
...en controleren.
Over de oorzaak en de hoogte van de schade is nog niets bekend.
Omdat er door de manschappen deeltjes zijn gevonden die op asbest lijken, zijn de Officier van Dienst en de Adviseur Gevaarlijke Stoffen ter plaatse om het te beoordelen.
En de AGS heeft aangegeven dat het mogelijk asbest is, en zet de omgeving af.
Rond 07.00 uur is er uiteindelijk opgeschaald naar Grip 1 om op een goede manier het asbestprotocol uit te kunnen voeren.

(C) Copyright Patrick J.C. Weegink